Skip to main content

Menakjubkan! Flower Carpet Terbesar di Dunia
Wow! Inilah hamparan karpet yang dikatakan terbesar di dunia, dan yang menariknya karpet ini terbentuk dari susunan puluhan ribu kuntum bunga pelbagai warna untuk menghasilkan pelbagai corak dan bentuk yang menarik. 


Info Ringkas:
 • Hamparan karpet ini terletak di Grand Palace, pusat perniagaan di Brussels, Belgium. 
 • Ianya disusun mengikut corak tertentu menggunakan sebanyak lebih daripada 70 000 kuntum bunga oleh tukang kebun terlatih yang hanya memerlukan beberapa jam sahaja untuk membentuk corak itu. 
 • Bunga-bunga itu diikat secara rapat, sekitar lebih daripada 300 kuntum bunga diikat bagi setiap satu meter persegi untuk menghalang tiupan angin. 
 • Karpet ini dibuat berdasarkan sebuah perayaan tradisi masyarakat di kota itu. Ianya disambut setiap 2 tahun sekali, biasanya sekitar bulan Ogos, itupun hanya untuk beberapa hari sahaja.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

source: http://wideopenspaces.squarespace.com

Comments

 1. hmm seechless lah kan.mmg hebak.

  ReplyDelete
 2. nie.. sangat rajin and kreatif ^_^

  ReplyDelete
 3. erm... adakalanya kreativiti harus di seimbangkan dengan mentaliti yg rasional

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.