Skip to main content

Mengkagumkan! Lihat Bagaimana Koloni Semut Ini Menyelamatkan 'Ratu' Mereka

  Tingkah laku koloni semut benar-benar menarik. Mereka bekerja sebagai satu unit untuk melindungi dan memelihara kawasan/tanah jajahan mereka dan juga melindungi ratu mereka walau dalam apa jua keadaan sekalipun.  


Hal ini terutama jelas dalam video yang luar biasa dari BBC ini memperlihatkan semut api di hutan Amazon membentuk suatu rakit yang hidup untuk melindungi ratu dan larva mereka. Hujan yang berlaku menyebabkan lantai hutan itu digenangi air sedalam beberapa inci, yang mana anda mungkin berfikir ia akan menenggelamkan koloni semut itu. Tetapi mereka mempunyai cara tersendiri untuk bertahan.

  

Dengan menyambung kaki mereka, semut itu membentuk rakit hidup dan membawa kesemua koloni mereka, termasuk ratu dan telur dan larva, ke kawasan yang lebih selamat. Walaupun terdapat beberapa ekor ikan yang cuba mengacau mereka, koloni semut itu tetap bersatu sehingga akhirnya mereka tiba ke sebuah kawasan tanah kering. Dan mereka mula membina rumah baru.

Subhanallah...Bukankah mereka ini bijak?


Comments

  1. WAH...kalau cukup banyak...mungkin aku pun boleh naik,,,

    ReplyDelete
  2. orang bukan islam kata semut yang bijak tapi kita orang islam kata Allah yang bijak sebab semut2 yang bekerjasama itu adalah ketentuan Allah

    ReplyDelete
  3. ambil masa berapa lama la tu...kesiann yang mati dalam perjalanan..queen semut macam ada sayap

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.