Sunday, April 24, 2011

Karikatur Snow White Yang Kontroversi





Inilah kartun Snow White yang mencetuskan kontroversi dan mendapat bantahan daripada rakyat Jepun.

Dalam kartun itu, Snow White ragu-ragu untuk mengambil epal ditawarkan, menggunakan kanta pembesar dan memberitahu wanita tua berpakaian seperti ahli sihir ‘Tunggu, adakah anda datang dari Jepun?’


Konsulat Besar Jepun membuat laporan membantah firma penerbitan New York Times (NYT) kerana menyiarkan kartun menunjukkan Snow White membawa akhbar bertajuk Radiasi Nuklear Jepun dan bertanya wanita tua menawarkannya epal sama ada dia dari Jepun.

Konsulat itu berkata, oleh kerana kartun itu merujuk kepada cerita dongeng Grimm, merujuk kepada Snow White pengsan selepas makan epal beracun, kartun itu mungkin mencetuskan apa yang dikatakan sebagai kebimbangan terhadap keselamatan makanan dari Jepun.

Kartun itu disiarkan di muka surat lidah pengarang International Herald Tribune, milik NYT, pada Khamis, 23/4 yang lalu.

sumber: berita harian

Entri-Entri Berkaitan.....

6 comments:

  1. kdg2 kene jaga hati rakyat negara org lain kan

    ReplyDelete
  2. at least berita harian rasmi dulu kontroversi camni. 'tahniah' BH. huhu

    ReplyDelete
  3. tpi mcm klakar pon da...maaf2 bkn sgaja nak gelak hal jepun tu..tpi kartun snow white tu..ya lh snow white klu ikt crite mne nk teliti bnda2 mcm ni..dia main telan je epal tu ble mak cik tu bgi..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails