Skip to main content

Karikatur Snow White Yang Kontroversi





Inilah kartun Snow White yang mencetuskan kontroversi dan mendapat bantahan daripada rakyat Jepun.

Dalam kartun itu, Snow White ragu-ragu untuk mengambil epal ditawarkan, menggunakan kanta pembesar dan memberitahu wanita tua berpakaian seperti ahli sihir ‘Tunggu, adakah anda datang dari Jepun?’


Konsulat Besar Jepun membuat laporan membantah firma penerbitan New York Times (NYT) kerana menyiarkan kartun menunjukkan Snow White membawa akhbar bertajuk Radiasi Nuklear Jepun dan bertanya wanita tua menawarkannya epal sama ada dia dari Jepun.

Konsulat itu berkata, oleh kerana kartun itu merujuk kepada cerita dongeng Grimm, merujuk kepada Snow White pengsan selepas makan epal beracun, kartun itu mungkin mencetuskan apa yang dikatakan sebagai kebimbangan terhadap keselamatan makanan dari Jepun.

Kartun itu disiarkan di muka surat lidah pengarang International Herald Tribune, milik NYT, pada Khamis, 23/4 yang lalu.

sumber: berita harian

Comments

  1. kdg2 kene jaga hati rakyat negara org lain kan

    ReplyDelete
  2. at least berita harian rasmi dulu kontroversi camni. 'tahniah' BH. huhu

    ReplyDelete
  3. tpi mcm klakar pon da...maaf2 bkn sgaja nak gelak hal jepun tu..tpi kartun snow white tu..ya lh snow white klu ikt crite mne nk teliti bnda2 mcm ni..dia main telan je epal tu ble mak cik tu bgi..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.