Wednesday, April 20, 2011

Inilah 6 Produk Kosmetik Yang Disahkan Mengandungi Racun Oleh Kementerian Kesihatan

Berikut adalah senarai produk-produk kosmetik yang disahkan mengandungi Racun Berjadual:

1. BML HB Lotion


2. Krim Malam Shana3. Natasya Gold Krim Herba 4. Biotox Whitening Hydro Cream 5. Yoko Whitening Cream 6. Sue Beauty Night Treatment Cream 
Petikan berita daripada Mstar:

Orang ramai dinasihatkan supaya mengelak daripada membeli dan mengguna enam produk kosmetik jenama terkenal berikutan pengesanan Racun Berjadual seperti dexamethasone, hydroquinone dan tretinoin yang boleh memberi pelbagai kesan sampingan kepada pengguna.

Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Datuk Eisah A.Rahman berkata enam produk tersebut ialah BML HB Lotion, Krim Malam Shana, Natasya Gold Krim Herba, Biotox Whitening Hydro Cream, Yoko Whitening Cream dan Sue Beauty Night Treatment Cream.

"Penggunaan dexamethasone, hydroquinone dan tretinoin dalam produk kosmetik adalah tidak dibenarkan dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Beliau berkata tretinoin boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, kulit mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari manakala hydroquinone pula boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini dan kulit menjadi hipersensitif di samping menghalang proses pigmentasi (depigmentasi).

"Proses depigmentasi mengurangkan perlindungan ke atas kulit daripada pancaran ultra ungu dan sinaran matahari berlebihan yang boleh memberi risiko kanser kulit.

"Depigmentasi berlebihan berbahaya kepada penduduk yang tinggal di kawasan iklim tropika," katanya.

Eisah berkata dexamethasone pula adalah sejenis steroid, apabila digunakan secara topikal boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan antaranya iritasi kulit, kulit kering, jerawat, kulit menjadi nipis dan meningkatkan risiko jangkitan kuman.

Sehubungan itu, katanya sesiapa yang mempunyai stok produk terbabit dinasihatkan menghentikan penjualan, pengedaran atau penggunaan produk berkenaan dengan serta-merta.

Entri-Entri Berkaitan.....

10 comments:

 1. eeeuuuwwww takutnya.nasib tak pakai.pakai safi balqis je.bersih & suci.hehehe

  ReplyDelete
 2. pehhh... abislah spe jd pengedar produk nih..

  ReplyDelete
 3. alamak..mak kite pakai natasya gold tuh :(

  ReplyDelete
 4. nasib baik tak dak krim yg mama pakai, legaaa

  ReplyDelete
 5. nasib baik jenama "shieldtox" xde dlm senarai..heee

  ReplyDelete
 6. jgn pakai produk2 yg kemelayuan ni, diarang tu nk untung cepat tp pengguna terseksa....

  ReplyDelete
 7. terima kasih kementrian kesehatan atas penemuannya

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails