Tuesday, March 22, 2011

Rumah Paling Kecil Berharga Setengah Juta Ringgit

Sebuah rumah kecil dua tingkat yang mempunyai sebuah bilik tidur di Britain bakal dijual pada harga £95,000 (RM465,777) walaupun lebarnya cuma 2.1 meter dan luas 28.6 meter persegi.


Kediaman itu yang terletak di Framlingham, Suffolk, dinamakan Rumah Petak dan merupakan antara rumah paling kecil di Britain.

Rumah tersebut pada asalnya merupakan sebahagian daripada struktur bangunan wap.

Sebuah agensi hartanah tempatan yang menjual rumah itu memberitahu, harganya melambung tinggi kerana lokasinya di pusat bandar di sini.

Wakil syarikat hartanah Clarke and Simpson, Julie Williams berkata: “Ia sungguh unik, berbeza sama sekali dengan rumah lain dan saya berpendapat inilah rumah paling kecil pernah kami uruskan.

“Ia baki reka bentuk Victoria kilang wap lama. Bahagian lain bangunan kilang itu sudah dibangunkan semula atau dirobohkan untuk membina bangunan baru.” Menurut Julie, ia juga mempunyai reka bentuk terbalik dengan dapur dan ruang tamu di tingkat atas sementara bilik tidur dan kamar mandi di bawah.

Walaupun ia kecil, kediaman itu tetap selesa kerana dilengkapi sebuah dapur, bilik mandi dan tandas serta ruang tamu kecil.


sumber: harian metro, dailymail

Entri-Entri Berkaitan.....

2 comments:

Related Posts with Thumbnails