Skip to main content

Perkhidmatan 'Google Voice Search' Kini Dalam Bahasa Malaysia
Google secara rasminya mengumumkan perkhidmatan  Google Voice Search kini tersedia di dalam Bahasa Malaysia, disamping 19 bahasa lain yang telah sedia ada di dalam perkhidmatannya. Ia menawarkan kepada pengguna perkhidmatan enjin carian yang pantas dan mudah melalui telefon bimbit tanpa perlu menaip untuk mencari sesuatu kata kunci. 


Menggunakan aplikasi mobile Google, pengguna boleh mencari secara langsung dengan hanya menekan butang mikrofon pada telefon bimbit mereka bersebelahan dengan search bar dan bercakap secara terus ke dalam telefon menggunakan bahasa Malaysia (atau mana-mana bahasa lain yang berada dalam perkhidmatan Voice Search ).


Ianya tersedia untuk fungsi Android 2.1, 2.2, dan 2.3 iPhone dan Blackberry. Sekiranya sistem operasi anda ialah Symbian( bagi kebanyakan handset Nokia), anda tidak bernasib baik kerana perkhidmatan ini tidak disediakan. Pada telefon Android dan iPhone, apa yang harus anda lakukan adalah dengan  menekan ikon VS dan terus bercakap, sementara untuk Blackberry, anda perlu menekan dan menahan butang hijau (butang untuk membuat panggilan) bagi mengaktifkan fungsi ini.
Ia serbaguna - Anda boleh mencari foto, mencari tempat-tempat menarik, alamat melalui peta. Pencarian seperti "Gambar Sazzy Falak" dan "nasi kandar Jalan Tuanku Abdul Rahman" membolehkan hasil carian dipaparkan pada pelayar telefon anda, sementara di atas peta nama jalan membawa anda ke lokasi yang dikehendaki dalam tempoh yang singkat.
 
Anda tidak perlu men-download sebarang perisian pengecaman suara khas untuk menggunakan Voice Search - setiap pertanyaan atau carian diproses dalam talian dengan menggunakan sambungan internet wayarles, dan bukan pada peranti individu. Sekiranya semakin banyak orang menggunakan VS, maka semakin baik fungsi model pengecaman suara ini, semakin meningkat ketepatan tanpa memerlukan sebarang kemaskini atau memasang software baru.
Faktor recognition adalah tinggi, walaupun terdapat kepelbagaian bentuk lisan dan bertulis daripada Bahasa Malaysia dan dialet daerah yang berbeza, serta campuran muzik-Bahasa Inggeris dan Melayu yang digunakan dalam ungkapan sehari-hari (pergi meeting, misalnya). Di dalam kereta, ia ternyata cukup membantu.

Untuk membina Voice Search, Google menggunakan komputer untuk memahami suara dan perkataan yang membentuk sebuah bahasa lisan dengan bekerja sama dengan penutur asal bahasa untuk mengumpul sampel percakapan lisan. Dalam hal ini untuk versi Bahasa Malaysia, ia dikembangkan dengan bantuan 500 sukarelawan mahasiswa tempatan, yang menyumbang contoh percakapan mereka kemudian diintegrasikan ke dalam model perkhidmatan itu. Anda boleh melayari perkhidmatan Google Voice Search melalui link berikut m.google.com.my/voicesearch.

sumber: pualtan.org

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.