Tuesday, March 22, 2011

Melawat Makmal dan Bilik Server WikiLeaks




Pernah terbayang tak di mana Wikileaks menyimpan semua data yang mereka curi? Pastinya tempat yang mereka pilih bukan calang-calang tempat; sekurang-kurangnya tempat itu mestilah selamat dan berada di negara yang mempunyai 'politically neutral' macam Switzerland. Dan makmal itu pula mestilah canggih, sekurang-kurangnya macam cerita James Bond. Tapi di mana?

Pintu masuk ke makmal Wikileaks
Ternyata pengasasnya Julian Assange memilih sebuah negara yang lain, bukan Switzerland. Server Wikileaks sebenarnya di host kan di Stockholm, Sweden berdasarkan 'Banhof ISP', sebuah makmal server yang terletak di kawasan perlindungan bom nuklear, berada 100 kaki di bawah sebuah gunung batu. Nah, sekarang ia kedengaran seperti sebuah filem James Bond bukan?

Gambar-gambar menakjubkan di bawah ini adalah makmal Wikileaks, diambil oleh seorang photografer Sweden, Jann Lipka. Korang boleh melawat website beliau di sini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Entri-Entri Berkaitan.....

4 comments:

  1. macam susah gila nak pecaya...adoii...

    ReplyDelete
  2. aku ingat masa mat julian kene tahan dia cakap...apa bezanya dia dgn mark zuckerberg..reporter pun diam jer..pastur dia cakap..mark amek maklumat orang,jual kat orang, dapat duit berbilion, dan jadi People Of The Year

    Dia..amik maklumat sharikat besar,bagi FREE at orang ramai,takder dapat duit aper2, dan kene tangkap masuk jel..

    sume diam jer...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails