Skip to main content

Melawat Makmal dan Bilik Server WikiLeaks




Pernah terbayang tak di mana Wikileaks menyimpan semua data yang mereka curi? Pastinya tempat yang mereka pilih bukan calang-calang tempat; sekurang-kurangnya tempat itu mestilah selamat dan berada di negara yang mempunyai 'politically neutral' macam Switzerland. Dan makmal itu pula mestilah canggih, sekurang-kurangnya macam cerita James Bond. Tapi di mana?

Pintu masuk ke makmal Wikileaks
Ternyata pengasasnya Julian Assange memilih sebuah negara yang lain, bukan Switzerland. Server Wikileaks sebenarnya di host kan di Stockholm, Sweden berdasarkan 'Banhof ISP', sebuah makmal server yang terletak di kawasan perlindungan bom nuklear, berada 100 kaki di bawah sebuah gunung batu. Nah, sekarang ia kedengaran seperti sebuah filem James Bond bukan?

Gambar-gambar menakjubkan di bawah ini adalah makmal Wikileaks, diambil oleh seorang photografer Sweden, Jann Lipka. Korang boleh melawat website beliau di sini.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comments

  1. macam susah gila nak pecaya...adoii...

    ReplyDelete
  2. aku ingat masa mat julian kene tahan dia cakap...apa bezanya dia dgn mark zuckerberg..reporter pun diam jer..pastur dia cakap..mark amek maklumat orang,jual kat orang, dapat duit berbilion, dan jadi People Of The Year

    Dia..amik maklumat sharikat besar,bagi FREE at orang ramai,takder dapat duit aper2, dan kene tangkap masuk jel..

    sume diam jer...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.