Monday, March 21, 2011

Jom Belajar Bahasa Korea Bersama Billy Hyung/Billy Oppa




Hari ni korang jangan panggil Encik Billy dengan panggilan encik...panggil Hyung atau Oppa...nak senang, panggil Billy Hyung atau Billy Oppa...hehehe...gedik tak?

Okeylah, hari ni kita nak belajar Bahasa Korea. Tajuk kita hari ni about Feeling...jeng3...lepas ni senanglah sikit korang nak berfeeling-feeling kan...

Feelings
MelayuHangulSebutan
(Saya) …(kamu)(나는) (당신을) ..해요(Naneun) (dangsineul) ..haeyo.
Sayang/cinta사랑해요.Saranghaeyo.
Suka좋아해요.Joahaeyo.
Benci미워해요.Miwohaeyo.
Benci증오해요.Jeungohaeyo.
yang tersayang사모해요.Samohaeyo.
Terima kasih고맙습니다.Gomapseumnida.
Terima kasih감사합니다.Gamsahamnida.
Saya minta maaf미안합니다.Mianhamnida.
Saya betul2 minta maaf죄송합니다.Joesonghamnida.
Saya rasa…나는 ..해요Naneun ..haeyo.
Marah화가나요.Hwaganayo.
Sedih슬퍼요.Seulpeoyo.
Gembira기뻐요.Gippeoyo.
Riang즐거워요.Jeulgeowoyo.
Teruja신나요.Sinnayo.
Tertekan우울해요.Uulhaeyo.
Takut 무서워요.Museowoyo.
Gementar불안해요.Bulanhaeyo.
Bersyukur고마워요.Gomawoyo.
Maaf미안해요.Mianhaeyo.
Bingung 황당해요.Hwangdanghaeyo.
Konfius당황스러워요.Danghwangseureowoyo.
pleased만족스러워요.Manjokseureowoyo.
Kecewa실망이예요.Silmangiyeyo.
Teruja흥분되요.Heungbundoeyo.
Terkejut놀라워요.Nolrawoyo.
Gembira행복해요.Haengbokaeyo.
Tak Gembira불행해요.Bulhaenghaeyo.
Kesunyian고독해요.Godokaeyo.
Kesunyian외로워요.Oerowoyo.
menyegarkan상쾌해요.Sangkoaehaeyo.
tak menyenangkan불쾌해요.Bulkoaehaeyo.
selesa편해요.Pyeonhaeyo.
dituduh secara salah억울해요.Eogulhaeyo.
memalukan부끄러워요.Bukkeureowoyo.
malu창피해요.Changpihaeyo.
merimaskan답답해요.dapdapaeyo.
Bosan지루해요.Jiruhaeyo.
menyakitkan아파요.Apayo.
Ini sangat …(그것은) ..해요(Geugeoseun) ..haeyo.
merimaskan불편해요.Bulpyeonhaeyo.
susah힘들어요.Himdeureoyo.
menyusahkan어려워요.Eoryeowoyo.
senang쉬워요.Swiwoyo.
menarik재미있어요.Jaemiisseoyo.
mistik신비해요.Sinbihaeyo.
charming매력적이예요.Maeryeokjeokiyeyo.
berpindah감동적이예요.Gamdongjeokiyeyo.
dikagumi훌륭해요.Hullyunghaeyo.
stylish 멋있어요.Meositsseoyo.
segak예뻐요.Yeppeoyo.
cantik아름다워요.Areumdawoyo.
comel귀여워요.Gwiyeowoyo.
complicated복잡해요.Bokjaphaeyo.
simple단순해요.Dansunhaeyo.

sumber: http://www.lifeinkorea.com


Entri-Entri Berkaitan.....

14 comments:

  1. wahhh.bagus.. dapat belajar perkataan2 korea yang biasa disebut2 dalam drama :)

    ReplyDelete
  2. holaa..como estas? aik dina sesat hahaha..aneoseyo..hahaha

    ReplyDelete
  3. billy oppa... Gamsahamnida. =D

    ReplyDelete
  4. bahasa korea ni actually senang je nak belajar. alhamdulillah sekarang saya dah boleh baca, menulis n cakap korea sikit :)

    ReplyDelete
  5. @Rehany Park bestnya cik rehany...blajar kt mana agaknya?

    ReplyDelete
  6. Tremendous writing.

    ReplyDelete
  7. byk perkataan yo yo kat belakang.. pd permulaan mmg saya baca mmg susah tapi lama2 senang ye..
    suka2

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails