Wednesday, February 9, 2011

Snippets(12) - 10 Fakta Menarik Hari Ini



1. Kita tidak boleh menjilat siku kita sendiri

2. Gajah satu-satunya haiwan yang tidak boleh meloncat

3. Kelawar selalu belok ke kiri jika terbang keluar dari gua

4. Kata “lethologica” menggambarkan saat dimana kita tidak boleh mengingati apa yang kita inginkan.

5. Sekitar 14% penagih yang menggunakan jarum suntik, positif HIV.

6. Kalimah yang boleh dibaca sama dari depan dan belakang (racecar, kayak, tamat) disebut “palindrome” .

7. Siput boleh tidur selama 3 tahun

8. Diatas khatulistiwa melintas sekitar 200 satelit asing, termasuk satelit mata-mata


9. Orang di Cina lebih banyak yang berbahasa Inggeris daripada orang di Amerika

10. Kerana pengaruh putaran bumi, kalau kita melempar kearah barat, lemparan kita akan lebih jauh jatuhnya daripada kearah timur 


Entri-Entri Berkaitan.....

9 comments:

  1. suke yg part siput tu..kalo manusia la camtu..hahahaha

    ReplyDelete
  2. maya terbalik jadi ayam.

    ReplyDelete
  3. @nurul lalala kalu manusia mcm tu, konpem lah dunia kacau bilau

    ReplyDelete
  4. i jarang dapat speaking dengan chinese kat beijing.deorg tak reti

    ReplyDelete
  5. @tulus sweet populasi penduduk China 4 kali ganda lebih banyak drp di US. so en Billy rasa fakta no 9 tu cam betul gakla..hipotesis en. Billy mengatakan, penduduk cina yg berbahasa inggeris lebey byk tgl di kawasan mcm Shanghai, shenzen, hongkong, macau dll drp di beijing sendiri..entahla betul ke tak ni?

    ReplyDelete
  6. mne cik billy dpt info2 ni semua ek.menarik.suke baca. ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails