Bahan-bahan:
10 tangkai cili kering dikisar
5 bawang merah dikisar
3 bawang putih dikisar
Belacan ikut suka tapi biasanya guna banyak
6 ekor ikan kembung direbus, ambil isi & dikisar, airnya jgn dibuang
Laksa- direndam, direbus & toskan
Timun diracik
Salad kalu suka
Limau nipis
Daun kesom
Bunga kantan
Garam
Sedikit Ajinamoto (optional)
Cara - cara:
Bahan-bahan yg dikisar tadi dimasukkan dalam peruk, campur air rebusan ikan tadi. Rebus dulu sampai masak dan tambah air jika perlu. Bila bahan-bahan dah betul-betul masak, masukkan ikan, daun-daun semua tu,garam dan rasa dulu. Ada sesetengah orang suka tambah gula sedikit.. ikut selera masing-masing. Siap dihidang. Boleh tambah timun, bawang, telur rebus dan cabai melaka ketika hendak makan nanti.
grrr...sedap nye laksa..lame mkn...huhu..
ReplyDelete