Bahan-bahan:
500 gm bihun ~ rendamkan hingga lembut dan toskan
3 batang sosej dipotong nipis
2 sudu cili kisar
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
4 sudu cili sos atau secukupnya
2 sudu sos tomato atau secukupnya
2 biji telur
Taugeh-kalau suka
Minyak
Garam dan gula secukupnya
Serbuk pati ayam ~ kalau suka.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili, bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukan hirisan sosej dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan cili sos, sos tomato, garam, gula, serbuk pati ayam dan air.
4. Masukkan bihun dan kacau rata sehingga sebati.
5. Alihkan bihun ke satu bahagian, kemudian pecahkan telur.
6. Tunggu telur sehingga separuh masuk, kemudian gaulkan bihun.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh.
6. Gaulkan rata dan bolehlah diangkat.
Sedia dihidang.
Terimakasih atas resepnya, ini sangat bermanfaat
ReplyDeleteThank banget gan, mantap tipsnya
ReplyDelete