Monday, July 26, 2010

Unreal Place of the World- Salar Ulluni, Bolivia


Salar de Uyuni (atau Salar de Tunupa) merupakan dataran garam terbesar di dunia'. Berkeluasan 10,582 kilometer persegi (4086 sq mi). Ia terletak di Potosi dan Orurodepartments, iaitu di barat daya Bolivia, berdekatan dengan banjaran Andes. Dan ia terletak pada aras ketinggian meter (11 995 ft) di atas paras laut.

Kawasan Salar ini terbentuk hasil daripada perubahan sebilangan besar tasik-tasik pra-sejarah. Ia dilitupi oleh beberapa meter kerak garam, yang memiliki kerataan luar biasa dengan variasi ketinggian, rata-rata dalam satu meter di atas seluruh kawasan Salar.


Lapisan kerak ini berfungsi sebagai sumber garam dan merangkumi kolam air garam yang sangat kaya dengan sumber mineral litium. Dipercayai bahawa lapisan ini mengandungi 50 sehingga 70 peratus daripada sumber litium dunia, yang masih belum diteroka.

Kawasan lapangan yang luas dan besar, langit yang jelas dan kerataan permukaan yang luar biasa ini membuatkan Salar de Uyuni, sebagai kawasan ideal untuk membuat kalibrasi altimeter dari satelit pengamatan Bumi.


Entri-Entri Berkaitan.....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails