Skip to main content

Unreal Place of the World- Salar Ulluni, Bolivia


Salar de Uyuni (atau Salar de Tunupa) merupakan dataran garam terbesar di dunia'. Berkeluasan 10,582 kilometer persegi (4086 sq mi). Ia terletak di Potosi dan Orurodepartments, iaitu di barat daya Bolivia, berdekatan dengan banjaran Andes. Dan ia terletak pada aras ketinggian meter (11 995 ft) di atas paras laut.

Kawasan Salar ini terbentuk hasil daripada perubahan sebilangan besar tasik-tasik pra-sejarah. Ia dilitupi oleh beberapa meter kerak garam, yang memiliki kerataan luar biasa dengan variasi ketinggian, rata-rata dalam satu meter di atas seluruh kawasan Salar.


Lapisan kerak ini berfungsi sebagai sumber garam dan merangkumi kolam air garam yang sangat kaya dengan sumber mineral litium. Dipercayai bahawa lapisan ini mengandungi 50 sehingga 70 peratus daripada sumber litium dunia, yang masih belum diteroka.

Kawasan lapangan yang luas dan besar, langit yang jelas dan kerataan permukaan yang luar biasa ini membuatkan Salar de Uyuni, sebagai kawasan ideal untuk membuat kalibrasi altimeter dari satelit pengamatan Bumi.

Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif.

1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.


Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktoryang agakdominandalam menentukan saizzakarnormaladalah faktorgenetik.Ini adalah satu faktorpentingyang mestiberbeza dari setiapbangsa,keturunan,dan negarasecara keseluruhannya.

Cara Membuat Simbol dan Emoticon Menggunakan Keyboard

Jika anda seorang keyboard warrior, ini ada beberapa trick menarik untuk memantapkan skill anda:

Cara-caranya: Find Alt code.