Skip to main content

Manusia Pertama Yang Melawat Kesemua 201 Negara di Dunia Tanpa Menggunakan Kapal Terbang

Seorang lelaki British, Graham Hughes telah menjadi manusia pertama di dunia yang melawat kesemua 201 negara di dunia tanpa pernah menjejakkan kakinya di dalam kapal terbang.

Lelaki berusia 33 tahun itu menamatkan perjalanannya sejauh 160,000 batu di Selatan Sudan, negara terbaru di dunia, pada penghujung 2013 lalu.Fakta menarik perjalanan Graham Hughes:
  • Ia mengambil Hughes 1,456 hari untuk menyelesaikan pengembaraan epiknya yang mana berkos rendah, yang mana pengembaraan itu difilemkan untuk mengumpul wang untuk kerja amal WaterAid, yang bekerja untuk menyediakan air bersih dan sanitasi di Afrika, Asia dan Amerika Tengah.
  • Graham Hughes melakukan perjalanannya dengan menggunakan bas, teksi, keretapi dan kebanyakan masa beliau berjalan kaki sendiri untuk perjalanan 160,000 batu dengan bajet kecil hanya $ 100 (RM 310) seminggu.
  • Perjalanan epik itu bermula di kampung halamannya di Liverpool pada Hari Tahun Baru 2009, dan tamat 1,456 hari kemudian (kira-kira 4 tahun).
  • Menghabiskan masa selama empat hari dalam bot bocor 'untuk mencapai Cape Verde, dijatuhi hukuman penjara selama seminggu di Congo, dan telah' diselamatkan dari fundamentalis Islam oleh Ladyboy Filipina '
  • Titik paling pilu baginya sepanjang perjalanan itu ialah apabila kakaknya, Nicole, meninggal dunia akibat kanser dua tahun lalu

Lagi gambar-gambar menarik:source: http://www.nydailynews.com, http://www.dailymail.co.uk
Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.