Skip to main content

Pokok Anggur Yang Berbuah Pada Batangnya


Jabuticaba adalah pokok anggur Brazil yang ditemui di negeri-negeri Minas Gerias dan Sao Paulo, di selatan Brazil.  
 

Buah anggur ini tumbuh langsung dari batang dan dahan pokok, yang memberikan pokok Jabuticaba suatu penampilan yang sangat luar biasa. Buah itu sendiri adalah kecil dan bulat, kira-kira 3 hingga 4 cm diameter, dengan 1-4 biji yang besar, tebal, dalam kulit berwarna ungu dengan isi manis yang kelihatan seperti agar-agar merah jambu putih atau cerah.  

Jabuticaba sebahagian besarnya dimakan segar, tetapi kerana buah ini mula membusuk hanya setelah 3-4 hari dituai, ia sering digunakan untuk membuat jem, tart, wain, dan minuman beralkohol. 

Oleh kerana jangka hayatnya yang pendek, buah-buahan segar Jabuticaba amat jarang dijual ke pasaran yang berada di luar kawasan penanaman.


 
source: amusingplanet.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.