Skip to main content

Anda Pernah Tengok Bukit Sejuta Salib??

Inilah lokasi warisan sejarah kebanggaan negara Lithuania, Hill of Crosses yang juga menjadi lokasi ziarah penganut Kristian, terletak 12 km di sebelah utara kota Siauliai, Lithuania Utara. Sesuai namanya, bukit kecil ini penuh dengan pelbagai salib.


Tidak diketahui sejak bila dan bagaimana sejarah terkumpulnya begitu banyak salib di tempat ini. Dikatakan terdapat lebih daripada 100,000 salib di Hill of Crosses.

Pelbagai cerita beredar tanpa sumber sejarah yang sahih, dan akhirnya menjadi lagenda tentang asal-usul Hill of Crosses. Salah satu kisah menyebut pada abad ke-13 ketika majoriti penduduk memeluk kepercayaan pagan, mereka membakar sebuah gereja di tempat itu. Setelah peristiwa tersebut, Hill of Crosses menjadi simbol peringatan dan pengunjung yang datang mulai membawa salib serta meletakkannya di tempat tersebut.


Pada tahun 1831 dan 1863, ketika pemberontakan anti-Soviet terjadi, semakin ramai pengunjung berduyun-duyun datang ke bukit ini. Namun ketika Soviet berkuasa, pemerintah berusaha meratakan Hill of Crosses sebanyak 3 kali dan menggali parit di sekitar bukit sebagai usaha untuk menghentikan kedatangan orang ramai ke situ.

Pada masa regim komunis, penanaman salib merupakan tindakan kejahatan dan mendapat ancaman hukuman berat. Namun walaupun begitu, tak ada yang peduli dan tetap berziarah ke Hill of Crosses. Setelah Soviet runtuh pada tahun 1991, Hill of Crosses menjadi lokasi kebanggaan nasional Lithuania.


sumber: apakabardunia.comComments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.