Skip to main content

Sebenarnya Apple iPhone Yang Pertama Dicipta Pada Tahun 1983

Mungkin ramai yang tak tahu, iPhone yang pertama sebenarnya terinspirasi pada tahun 1983. Lupakan teknologi skrin sentuh lama, iPhone ini adalah telefon bimbit rumah berwarna putih dengan skrin sesentuh yang terbina dalam (built-in) yang dikawal bersama stilus.
Telefon ini direka untuk Apple oleh Hartmut Esslinger, seorang pereka bentuk berpengaruh yang membantu menjadikan IIC komputer Apple ( komputer "mudah alih" Apple yang pertama ) dan  kemudiannya mengasaskan Frogdesign. iPhone 1983 pastinya sesuai dengan reka bentuk Esslinger yang lain untuk Apple. Ia juga meramalkan kemunculan gadjet touchscreens iPhone dan iPad.

Imej-imej iPhone 1983 telah beredar di laman-laman web tidak lama dulu, namun hanya akhir-akhir ini ia kembali mendapat perhatian dan minat orang ramai terhadap reka bentuk awal dan sejarah Apple. Kesemua dokumen berkenaan Apple ini tersimpan di sebuah arkib khas di Universiti Stanford.  


Arkib rahsia ini dikawal ketat tetapi Stanford mula memilih wartawan dan organisasi tertentu untuk mengakses arkib ini. Arkib ini telah didermakan pada tahun 1997 selepas Steve Jobs menyertai semula syarikat dan dokumen yang banyak perubahan reka bentuk dan kakitangan yang berlaku pada tahun 
1980-an.
 


sumber: mashable.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.