Skip to main content

Cool, Kaligrafi Cahaya

Julien Breton a.k.a Kaalam, seorang artis kaligrafi dari Perancis bereksperimen dengan cahaya dan teknik fotografi menghasilkan karya indah: kaligrafi cahaya.
 

Dalam teknik fotografi, dikenali dengan istilah long exposure technique atau pemotretan memanfaatkan panjang cahaya. Contoh mudahnya: ketika waktu Maghrib, cuba rakam dengan kamera handphone suasana lalu-lintas kenderaan di jalan raya. Hasil akan akan memperlihatkan lampu semua kendaraan menjadi garis panjang.

Dengan kamera SLR/DSLR, panjang cahaya itu dapat diatur dengan memainkan diafraghma (f) dan speed. Semakin lambat speed, semakin panjang pula lukisan cahaya yang dihasilkan.

Dengan cara itulah Kaalam membuat lukisan kaligrafi cahaya ini. Beberapa fotonya menahan tombol rana hingga 10 minit agar cahaya dapat meliuk-liuk membentuk kaligrafi.

Kaalam belajar kaligrafi sejak berusia 7 tahun dan tertarik dengan kaligrafi Arab. Lalu mencipta sejenis huruf (font/typho) latin dengan gaya kaligrafi Arab.


sumber: http://www.uf1.info


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.