Skip to main content

Tasik Ini Diiktiraf Sebagai Tasik Terjernih di Dunia!





Percaya atau tidak, tasik Blue Lake yang terletak di Taman Negara Nelson Lakes ini diiktiraf mempunyai kejernihan 'terlampau' yang mampu mencapai kejernihan visual sehingga 80 meter!



Fakta Ringkas:
  • Blue Lake (Rotomairewhenua dalam Māori) adalah tasik air tawar kecil yang terletak di Taman Negara Nelson Lakes, di bahagian utara banjaran  Southern Alps, New Zealand.
  • Dalam satu kajian yang dijalankan pada tahun 2011, penyelidik daripada Institut Penyelidikan Air dan Atmosfera (NIWA) mendapati bahawa tasik ini mempunyai kejelasan visual melampau sehingga 80 meter, yang dianggap sebagai hampir dengan "optically clear" sebagaimana air suling. 
  • Kejernihan Blue Lake juga mengatasi satu lagi tasik terkenal iaitu Te Waikoropupu Springs di Golden Bay yang mempunyai kejernihan visual kira-kira 63 meter.


Lagi gambar-gambar menarik Blue Lake:








source: http://www.amusingplanet.com/, www.stuff.co.nz


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.