Skip to main content

Kapal Selam Pertama di Dunia Yang Diperbuat Daripada Kayu

Pada tahun 1718, seorang tukang kayu Rusia bernama Yefim Nikonov telah menulis kepada pemimpin Rusia, Tsar mendakwa bahawa dia boleh membina sebuah "kapal rahsia" yang boleh belayar di bawah air dan memusnahkan semua kapal-kapal musuh dengan meriam. Atas rasa ingin tahu dan berminat, Tsar menjemput Nikonov ke Saint-Petersburg dan meminta beliau untuk memulakan pembinaan kapal tersebut.


Nikonov selesai membina model kapal itu sekitar1721, dan diuji di hadapan Peter the Great, yang begitu gembira dengan model prototaip itu, lantas mengarahkan Nikonov untuk membina sebuah kapal perang rahsia sebenar.


Kapal selam Nikonov ini dibina daripada kayu dan berbentuk seperti tong. Ia dilengkapi dengan "tiub api", senjata yang serupa dengan penyembur api. Kapal selam itu sepatutnya mendekati kapal musuh, meletakkan hujung "tubes" keluar dari air, dan meletupkan kapal-kapal musuh dengan beberapa campuran mudah terbakar. Selain itu, beliau mereka bentuk airlock untuk anak kapal keluar dari kapal selam dan untuk memusnahkan kapal kapal perang.
source: amusing planet
Comments

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.