Skip to main content

Pantai Yang Rare di Tepi Sungai Paris

Setiap tahun sejak tahun 2002, sebahagian daripada kawasan pejalan kaki di sepanjang Sungai Seine, di tengah-tengah Paris, berubah menjadi pantai dalam acara musim panas popular dipanggil Paris Plages, yang bermaksud "Paris Beach" dalam bahasa Perancis. 


Beribu-ribu tan pasir diimport bersama-sama dengan pokok-pokok sawit bersaiz penuh, kerusi pantai dan kereta pos-lounge untuk mewujudkan pantai sepenuhnya, masing-masing dengan tema yang berbeza.


Paris Plages adalah ilham Datuk Bandar Paris Bertrand Delanoe, yang telah mencipta skim untuk menyediakan suasana tepi pantai kepada penduduk Paris yang terperangkap dalam bandar semasa cuti musim panas.

Pada mulanya hanya terdapat satu pantai. Kemudian pantai kedua dibuka pada tahun 2006. Pada tahun berikutnya, lokasi yang ketiga telah ditambah di sepanjang terusan yang indah yang dikenali sebagai "Bassin de la Villette", di timur laut Paris. Pantai yang paling popular dan sesak terletak di tebing kanan Sungai Seine, dan menjangkau selama 3 kilometer pada tahun 2015.
source: http://www.amusingplanet.com/


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.