Skip to main content

10 Majikan Terbesar di Dunia

Pernahkah anda terfikir siapakah yang menjadi majikan atau syarikat manakah yang mempunyai jumlah pekerja terbesar di dunia?


Tempat kelima teratas dimiliki oleh NHS National Health Service di England, dengan 1.7 juta pekerja di seluruh England, Wales, Scotland dan Ireland Utara.

McDonald berada di kedudukan keempat, dengan 1.9 juta pekerja. Walau bagaimanapun, 80% daripada rangkaian restorennya bersifat francais, jadi 1.5 juta orang-orang ini bekerja dengan syarikat-syarikat lain (yang mempunyai lesen francais McD), walaupun mereka semua memakai pakaian seragam yang sama.

Ketiga adalah rantaian pasar raya Walmart di US, yang menggaji 2.1 juta kakitangan - termasuk hampir 200,000 yang bekerja untuk rantaian pasar raya Asda di UK.

Tempat kedua jatuh kepada tentera China - Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) - dengan kekuatan sebanyak 2.3 juta orang.

Dan tempat teratas dimiliki oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat dengan tenaga kerja sebanyak 3.2 juta orang.source: http://www.bbc.com
Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.