Skip to main content

Enjin Diesel Terbesar dan Paling Berkuasa di Dunia

Kapal kontena adalah sebahagian daripada kenderaan terbesar dan paling berat yang berlayar di lautan. Untuk menggerakkan kapal-kapal ini di dalam air memerlukan jumlah tenaga yang besar, yang diperolehi daripada enjin diesel berkuasa besar. Antara kapal-kapal kargo yang lebih besar mempunyai enjin yang kelihatan seperti ini.Ini adalah RT-flex96C - enjin turbocharged diesel dua lejang yang direka oleh pengeluar Finland, Wartsila dan kini merupakan enjin diesel yang terbesar dan paling berkuasa di duniaBerukuran 13.5 meter tinggi dan 26.59 meter panjang, ia adalah hampir sebesar sebuah apartmen kecil. Ia mempunyai berat lebih 2,300 tan metrik dan terbesar versi 14-silinder yang menghasilkan 80,080 kW kuasa.
source: http://www.amusingplanet.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.