Skip to main content

Kuala Lumpur Pada Tahun 1870an Hingga 1920an (Koleksi Gambar Yang Belum Pernah Dilihat)

Mengikut sejarah, Kuala Lumpur telah bermula pada 1850-an, ketika ketua Melayu Klang, Raja Abdullah, mengupah buruh Cina untuk membuka lombong timah yang baru dan lebih besar untuk pelombongan bijih timah. Penambang mendarat di pertemuan Sungai Gombak dan Sungai Klang untuk membuka lombong di Ampang, Pudu dan Batu.Pada zaman awal, Kuala Lumpur mempunyai banyak masalah, termasuk Perang Saudara Selangor, ia juga berhadapan dengan penyakit dan kebakaran berterusan dan banjir. Sekitar tahun 1870-an, Kapitan ketiga Cina Kuala Lumpur, Yap Ah Loy, muncul sebagai pemimpin, dan bertanggungjawab terhadap pertumbuhan sistematik berikutnya bandar ini. 

Beliau mula membangunkan Kuala Lumpur dari sebuah penyelesaian kabur kecil ke bandar perlombongan berkembang pesat. Pada tahun 1880, ibu negeri Selangor berpindah dari Klang yang lebih strategik berfaedah Kuala Lumpur.Berikut koleksi gambar vintaj Kuala Lumpur dari 1890an Hingga 1920an:

1880s - Kuala Lumpur - Bukit Nanas


1880s - Kuala Lumpur - Lebuh Ampang


1884 - Kuala Lumpur


1890s - Kuala Lumpur - Merdeka Square and Bukit Aman


1890s - Kuala Lumpur - Jalan Ampang


1890s - Kuala Lumpur - Old Railway Station


1890s - Kuala Lumpur - Royal Selangor Club - Merdeka Square


1895 - Kuala Lumpur - Map1897 - Kuala Lumpur - Sultan Abdul Samad Building


1899 - Kuala Lumpur - Federal Store Office


1899 - Kuala Lumpur - Cycle and Carriage


1900s - Kuala Lumpur - Carcosa Sri Negara


1900s - Kuala Lumpur - Lake Garden


1900s - Kuala Lumpur - Old Market Square


1900s - Kuala Lumpur - Sungai Gombak


1900s - Kuala Lumpur - Victoria Institution
1920s - Kuala Lumpur - Masjid Jamek


1920s - Kuala Lumpur - New Railway Station


1920s - Kuala Lumpur - New Railway Station


1920s - Kuala Lumpur - Old General Hospital


1920s - Kuala Lumpur - Petaling Street
source: http://aibob.blogspot.comComments

 1. salam kenal,saya from indonesia. numpang comment di blog kamu,keren2 artikelnya,good job...thanks

  ReplyDelete
 2. mantap pula koleksi gambarnya...nah saat ini kita juga harus abadikan gambar terkini untuk konsumsi di masa depan anak cucu kita....

  ReplyDelete
 3. terima kasih gan buat artikelnya nambah ilmu pengetahuan tentang sejarah kota kuala lumpur

  ReplyDelete
 4. thanks buat infonya sangat bagus sekali sukses slalu

  ReplyDelete
 5. Terima kasih gan buat artikelnya nambah ilmu pengetahuan tentang sejarah kota kuala lumpur sukses selalui


  ReplyDelete
 6. Saya nak tanya apakah peranan bandar kuala lumpur?

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.