Skip to main content

Wadi Al-Salam, Kawasan Tanah Perkuburan Terbesar di BumiWadi Al-Salam (Lembah Damai), adalah sebuah kawasan perkuburan Syiah yang terletak di kota suci Najaf, Iraq.


Kawasan perkuburan itu meliputi area seluas 1485.5 hektar dan menjadi rumah bagi jutaan manusia yang dimakamkan di sana. Najaf sendiri adalah salah satu kota terbesar di Iraq, dengan populasi mencapai 600,000 orang.

Namun kerana jumlah mayat yang dikebumikan di Wadi Al-Salam bertambah banyak, kawasan itu diperbesarkan lagi sehingga 10 km di sepanjang lembah. Menariknya lagi, Wadi Al-Salam juga merupakan satu-satunya tanah perkuburan di dunia, di mana proses pengebumian masih terus berjalan sejak lebih dari 1400 tahun yang lalu.

Banyak nabi, raja, bangsawan dan sultan bersemadi di pemakaman ini, termasuk dari Nabi Hud, Nabi Saleh, dan Ayatullah Sayyid Muhammad Baqir al-Sadr, serta Ali bin Abi Thalib.


Wadi Al-Salam memiliki makam yang dibangun dengan batu bata dan simen dengan tingkat yang berbeza. Dan umumnya, mayat yang berasal dari keluarga kaya memiliki makam berkubah. Di sini, anda juga dapat menemui pemakaman bawah tanah.

Ketika perang Iraq pada tahun 2003, pejuang bersenjata Iraq sering menggunakan pemakaman ini sebagai tempat bersembunyi dan mengintai musuh. Tentera Amerika tidak dapat memasuki daerah tersebut kerana Wadi Al-Salam dipenuhi jalur berliku dan makam bawah tanah.


Lagi gambar-gambar menarik:
sumber: http://forum.viva.co.id

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.