Skip to main content

Seramnya Alat-Alat Perubatan Kuno

Alat-alat kedokteran zaman dulu memang ngeri dan menyeramkan untuk dilihat, segalanya memang bersentuhan langsung dengan bahagian tubuh yang sakit.

Bagi kita di zaman sekarang, mungkin dengan melihat sahaja alatan ini, sukar untuk diterima akal. Namun, teknologi pada masa itu memang belum semaju sekarang ini, jadi itu satu pencapaian terbaik di zaman itu.

Mari kita lihat beberapa alatan perubatan pada zaman dahulu kala:


1.Tobacco Enema(1750-1810)

Digunakan pertama kali dalam hal perubatan untuk memasukkan asap melalui anus/dubur, alat ini digunakan terhadap mangsa lemas. Dengan memasukkan asap tembakau melalui anus/dubur, dipercayai bahawa mangsa lemas tersebut dapat kembali bernafas setelah pengsan akibat tenggelam.2.Artificial Leech(1840)
Digunakan untuk rawatan penyakit mata dan telinga.3. Double Guillotine(1860)
Digunakan untuk mencabut tonsil (bahagian kerongkong).4. Screw Gag(1880-1910)
Digunakan untuk membuka paksa mulut pesakit.5. Saw(1830-60)
Gergaji yang digunakan untuk menggergaji luka yang dianggap telah lemah untuk dibedah.6. Backward Scissors(1550)
Gergaji ini diguna untuk melakukan pembedahan membuang anggota badan (amputation).7. Knive For Cutting(1770)

 Pisau dan gunting yang biasa digunakan untuk pembedahan.8. Manual Trepanation Skull(1800)
Alat yang digunakan untuk membuat lubang pada tengkorak kepala (pembedahan bahagian dalam kepala).9. Tools For Operations On Hemorrhoids And The Uterus(1870)
Rantai yang ada pada alat ini digunakan untuk memotong saluran gemmoroidalny site.10. Combating Hernia(1850)
Alat ini akan dimasukkan kedalam bahagian tubuh yang diserang hernia dan akan dibiarkan dalam beberapa minggu sebelum dikeluarkan, dan luka bekas penggunaan alat ini akan menyembuhkan hernia.11. Tool To Extract the bullet(1500)
Dengan menggunakan alat ini, peluru yang menembus masuk kedalam tubuh dapat dikeluarkan.

 
sumber: apakabardunia.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.