Skip to main content

Chernobyl Sebelum dan Selepas 27 Tahun Bencana Nuklear

Mungkin ramai yang tak tahu, hari ini 26 April 2013 merupakan ulang tahun ke-27 bencana letupan loji nuklear di Chernobyl, iaitu bencana nuklear paling hebat dalam sejarah.27 tahun lalu, pada tanggal 26 April 1986, terjadi 2 ledakan dahsyat unit 4 reaktor penjana elektrik tenaga nuklear Chernobyl, melepaskan 2000 ton bahan radioaktif berbahaya ke udara. 

Letusan ini bertebaran menghujani bangunan di sekitar, membakar seluruh kota. Terbakar selama 10 hari, berputar-putar membawa gumpalan isotop radioaktif yang setara dengan 400 bom atom Hiroshima yang dilepaskan Amerika ketika perang dunia ke-2. Bencana kebocoran reaktor nuklear Chernobyl telah terjadi 27 tahun yang lalu, namun kesan terhadap alam sekitar masih terasa hingga saat ini.

Foto-foto berikut ini menggambarkan perbandingan keadaan sebelum dan selepas bencana kebocoran nuklear, hasil karya Alexander Kamenski dan David Schindler.
 
Gambar-gambar di bawah ini pula adalah gambar bandar Prypiat, sebuah bandar berdekatan dengan loji nuklear Chernobyl yang telah lama ditinggalkan.


source:http://totallycoolpix.com

Comments

 1. Mana dpt semua info-info ni? Menarik lah...

  ReplyDelete
 2. en.billy boleh u cari pasal golongan kamikaze dan samurai jepun..saya sgt tertarik dgn isu berkaitan mereka..

  ReplyDelete
 3. game call of duty 4 ada tempat ni masuk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mase ni jadi sniper...target: Zakarov
   Then kene lari smpai dkat big wheel tu...hahaha..mmg syok game ni bro

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.