Skip to main content

Kapal Penumpang Terbesar dan Termewah di Dunia Umpama Bandaraya Terapung di Tengah Lautan

Allure of the Seas adalah salah satu daripada armada kapal pelayaran terbaru Royal Carribean. Ia merupakan kapal penumpang terbesar di dunia bersama dengan kapal kembarnya Oasis of The Seas. Dengan jumlah bilik tidur sebanyak 2700 yang mencakupi 16 tingkat, tidak salah dikatakan Allure of The Seas sebagai miniatur sebuah bandaraya yang terapung diatas laut Carribbean dengan pelbagai kemudahan mewah setaraf bandaraya. 

  
Fakta menarik Allure of the Seas:
 • Memiliki berat 225,282 gross tonnage atau sekitar 100,000 metric tan, hampir seberat kapal induk AS kelas Nimitz.
 • Memiliki kemudahan 2 dek lantai dansa, theater berkapasiti 1380 penonton dan ice skating rink.
 • Interior kapal direka oleh desainer terkenal Clarissa Parish.
 • Panjang kapal berukuran 1187 feet (360 meter), lebar 208 feet (64 meter) dan tinggi 213 feet (65 meter).
 • Kelajuan kapal bergerak mencapai 22 knot.
 • Terdiri daripada 16 dek penumpang dan 24 lift penumpang.
 •  Mampu kelajuan dengan 4 busur pendorong yang masing-masing memiliki kekuatan 7500 horse power (kuasa kuda).
 • Allure of The Seas telah dikunjungi 6296 tetamu (lebih dari 80 negara) dan 2384 anak kapal.
 • Memiliki jumlah ruangan sebanyak 2706, yang terdiri dari 1956 pada balkoni, ruangan luar 254, dan interior 496.
 • Allure of The Seas memiliki panjang 124 meter lebih tinggi dari menara Eiffel atau kira-kira sama dengan tiga setengah kali ukuran standard padang bolasepak FIFA.
 • Sebanyak 158,503 galon cat telah digunakan pada kapal ini.

 Lagi gambar-gambar menarik:sumber: http://www.mobgenic.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.