Skip to main content

Istana-Istana Para Sultan dan Raja di Malaysia

Negeri Melayu Beraja di Malaysia mempunyai Istana-Istana yang unik dan menarik.Ianya menjadi tempat bersemayam(tempat tinggal)atau tempat perhinggapan (persinggahan) Raja-raja semasa melawat daerah dan jajahan takluknya. 


Sebagai contohnya di Kedah : Tuanku Sultanah bersemayam di Istana Seri Pelangi. Tuanku Sultan akan bergilir-gilir sama ada di Istana Anak Bukit @ Istana Seri Pelangi. Istana Kuala Chegar dijadikan istana tetamu diraja.

Perak : Sultan & Permaisuri Perak bersemayam di Istana Kinta, Ipoh.

Terengganu : Sultan & Sultanah bersemayam di Istana Nur Nadhirah. Istana Maziah berfungsi untuk sambutan istiadat & majlis diraja.Istana Badariah pula dijadikan majlis sambutan tetamu diraja.

Selangor : Sultan bersemayam di Istana Mestika. Istana Bukit Kayangan pula dijadikan sambutan majlis-majlis tertentu.

Negeri Sembilan : Yang di-Pertuan Besar & Tunku Ampuan Besar bersemayam di Istana Hinggap, Seremban.


Berikut koleksi gambar Istana-Istana Utama di Malaysia:


Istana Negara (tempat bersemayam YDP Agong Malaysia)


Istana Negara lama (kini muzium)


Istana Melawati (Palace for YDP Agong in Putrajaya)


Istana Sultan Terengganu


Istana Darul Ehsan,Putrajaya (Sultan Selangor)


Istana Besar,Johor Bharu


Istana Arau,Perlis


 Istana Abu Bakar,Pekan, Pahang


 Istana Anak Bukit, Kedah 


 Istana Iskandariah,Kuala Kangsar, Perak

sumber: http://www.skyscrapercity.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.