Skip to main content

Cara Orang-Orang Kaya Arab Saudi Berkahwin

 Jutawan atau orang kaya Arab sememangnya terkenal memiliki citarasa mewah. Ini tidak terkecuali dalam upacara perkahwinan mereka yang turut bercitarasa tinggi. Di Arab Saudi misalnya, sebuah majlis perkahwinan orang-orang kaya di sana bukan hanya sebuah majlis perkahwinan biasa sebaliknya ia adalah sebuah 'pesta perkahwinan'.


Perkahwinan kebanyakannya acara untuk wanita. Namun majlis lelaki dan pihak wanita biasanya diadakan di tempat-tempat yang berbeza, kadang-kadang walaupun pada masa yang berlainan. Jika mereka diadakan di lokasi yang sama, akses antara kedua-duanya dilarang dan dikuatkuasakan oleh kementerian Arab Saudi.

 Sebuah dewan yang dihiasi dengan mewah, dengan kawasan pentas, catwalk dan tempat duduk adalah ciri-ciri tempat yang paling disukai oleh kaum wanita. Dipisahkan dari lelaki, wanita tidak memakai Abaya tradisional semasa majoriti acara itu dan mereka lebih suka pakaian yang lebih agak bersifat terbuka dan biasanya akan menari sepanjang malam. (Tiada wanita seperti dalam gambar-gambar di bawah ini - harap maklum!)Sebelah lelaki pula adalah agak lebih sederhana, tetapi masih elegan.
 


Kemuncak malam pesta perkahwinan adalah majlis santapan yang berlaku di dewan makan yang berasingan. Makanan tradisional Arab iaitu kabsa (atau nasi) dengan kambing panggang biasanya akan dihidangkan di setiap meja.


Lagi gambar-gambar menarik:

sumber: nidalm.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.