Skip to main content

Air Terjun Menakjubkan Ini Dimiliki Oleh 3 Negara Berbeza

Iguazu Falls atau Air terjun Iguazu merupakan sebuah kumpulan air terjun. Lokasi ini memiliki sekitar 275 air terjun yang terpisah dengan pelbagai variasi ketinggian, iaitu antara 60 meter hingga 82 meter.


Air terjun Iguazu memiliki lokasi yang unik kerana terletak di sempadan tiga negara Amerika Selatan, iaitu Paraguay, Brazil, dan Argentina.


Info Ringkas:
 • Air terjun Iguazu ini mampu menumpahkan air sehingga 1500 meter kubik air sesaat, dan hampir separuh daripadanya tumpah ke dalam jurang panjang berbentuk U yang sering disebut sebagai 'The Devil’s Throat'. 
 • Sekiranya ingin mengunjungi air terjun ini, dapat dicapai melalui 3 bandar utama di kedua sisi air terjun, melalui Foz do Iguacu di Brazil dan Puerto Iguazu di wilayah Misiones, Argentina, atau dari Ciudad del Este, Paraguay.
 • Secara pengelolaan, walaupun air terjun ini dimiliki 3 negara berbeza, ia berada di bawah perlindungan Iguazu National Park (Argentina) dan Iguacu National Park (Brazil). 
 • Nama Iguazu sendiri berasal dari gabungan perkataan y dan uasu dalam bahasa Guarani-Tupi, bahasa adat yang digunakan oleh penduduk Argentina utara, sebahagian besar Paraguay, dan Brazil bahagian barat daya yang bererti “air” dan “besar”.
 • Menurut catatan sejarah, air terjun ini ditemui oleh Alvar Nunez Cabeza de Vaca, seorang penjelajah lagenda berasal dari Sepanyol pada tahun 1541.

Lagi gambar-gambar menarik:

sumber: google image, www.memobee.com


Comments

 1. sangat cantik..belum pernah sampai mana2 air terjun lagi ..

  ReplyDelete
 2. KY jelly lubricant....

  ReplyDelete
 3. sungguh indah sekali,, seperti di dunia fantasi

  ReplyDelete
 4. wah sangat menakjubkan sekalih pemandangan nya

  ReplyDelete
 5. sungguh indah sekali pemandangan air terjunnya

  ReplyDelete
 6. subhanalloh sangat indah sekalih air terjunnya

  ReplyDelete
 7. pemandangan air terjun yang sangat indah sekali

  ReplyDelete
 8. wah sangat bagus nih kalau bis adi jadikan objek wisata.

  ReplyDelete
 9. air terjun yang sangat indah sekali so beautiful

  ReplyDelete
 10. keren sangat bagus sekali thanks for share

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.