Skip to main content

Ciptaan Unik Dari Peralatan Komputer Terbuang

Dengan teknologi yang berkembang pantas setiap hari di mana setiap orang inginkan teknologi komputer yang terkini menyebabkan berlakunya lambakan komputer terbuang. Bahan-bahan dari komputer yang terbuang ini sekiranya dikitar semula dapat dijadikan sesuatu rekaan yang berguna seperti jam,pendrive,pengasah pisau,bekas pensel dan pen,perhiasan dan lain-lain lagi. Berikut merupakan contoh barang unik yang dikitar semula dengan kreatif dari bahan komputer terbuang :sumber: gempak.org


Comments

  1. kalau nak buat lampu yang tambah-tambah dengan cd tu, kita nak olah macam mana eh dari segi penggunaa teknologi? saya pelajar universiti tengah buat projek technopreneur and amik idea lampu+cd tu. tapi blur plak macam mana nak olah penggunaan teknologi nya :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.