Skip to main content

Jambatan Ini Mirip Saat Nabi Musa Membelah Laut Merah

Lembaga arkitek RO&AD  di Belanda membangunkan sebuah jambatan yang diinspirasi dari kisah Nabi Musa membelah Laut Merah. Jambatan yang berada di tengah air tersebut membelah sebuah kali di Halsteren, Belanda.


Binaan bernama Jambatan Musa itu dibangunkan sebagai akses menuju sebuah hutan abad ke-17 di Halsteren. JAmbatan itu merupakan sebahagian dari The West Brabant Water Line yang terdiri dari serangkaian benteng pertahanan di Halsteren.

Jurucakap RO&AD, Ad Kil, mengatakan, “Pembinaan jambatan ini keseluruhannya dibuat dari kayu tahan air dengan kertas timah. Jambatan itu terbentang seperti saluran yang dibangun untuk terlihat menyatu dengan gambaran lanskapnya.”

Untuk mencegah daripada dimasuki air, RO&AD melengkapi jambatan itu dengan motor air khas.
 sumber:www.kaskus.co.id

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.