Skip to main content

Wow..Kemegahan Sungai Di Atas Sungai di Jerman

Dikenali dengan nama Magdeburg's Water Bridge, ia adalah saluran air navigasi terpanjang di dunia.


Info Ringkas:
  • Jambatan air Magdeburg adalah saluran air navigasi di Jerman yang menghubungkan terusan Elbe-Havel ke terusan Mittelland dan memungkinkan kapal untuk menyeberangi di atas Sungai Elbe setinggi 918 meter.
  • Terusan Elbe-Havel dan terusan Mittelland sebelumnya bertemu di Magdeburg tetapi di sisi bertentangan dari Elbe. Kapal dari terusan Elbe-Havel menuju terusan Mittelland sebelum ini harus berpusing sejauh 12 kilometer, turun dari terusan Mittelland melalui lift air raksasa Rothensee yang mengangkat kapal ke Sungai Elbe, kemudian berlayar melawan arus.
  • Sebelum memasuki terusan Elbe-Havel harus melalui Niegripp Lock. Kadar air surut di Sungai Elbe sering membuatkan kapal yang sarat muatan kargo tidak dapat melakukan penyeberangan ini, dan hal ini memakan waktu lebih lama untuk memunggah dan memasukkan semula kargo ke dalam kapal.
  • Pembangunan saluran air ini dimulai sejak tahun 1930 namun disebabkan Perang Dunia ke-2 dan pemisahan Jerman kepada dua bahagian, kerja pembinaan saluran ini tertunda sehinggalah tahun 1997. Saluran air itu akhirnya selesai dan dibuka untuk umum pada tahun 2003.

Lagi gambar-gambar menarik:


sumber: http://absoluterevo.wordpress.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.