Skip to main content

Sejarah Tertubuhnya Manchester United

 
 


Buat peminat MU, inilah sejarah ringkas penubuhan kelab kesayangan anda itu :)


Sejarah Ringkas Penubuhan Manchester United:
  • Kelab ini dibentuk pada tahun 1878 dengan nama Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway Football Club (Newton Heath LYR F.C.) oleh para pekerja rel kereta api di Newton Heath. 
  • Mereka bermain di sebuah padang kecil di North Road, dekat stesen kereta api Piccadilly Manchester selama lima belas tahun, sebelum berpindah ke Bank Street berdekatan dengan Clayton pada 1893. 
  • Setahun selepas itu, kelab ini menjadi anggota Football League dan mulai memutuskan hubungannya dengan stesen kereta api, untuk menjadi sebuah syarikat persendirian dengan menggaji seorang setiausaha dan membuang nama belakang "LYR" sehingga menjadi Newton Heath F.C sahaja.
  • Namun pada tahun 1902, pasukan ini nyaris muflis, dengan hutang melebihi £2500
  • Hanya beberapa saat sebelum kelab ini diputuskan untuk dibubarkan,tiba-tiba ia mendapat suntikan dana dari J.H. Davies, pengarah sebuah syarikat bir Manchester Breweries. 
  
  • Setelah selamat daripada muflis, satu undian dilakukan untuk mengganti nama kelab itu sebagai tanda kebangkitan semula kelab tersebut. 
  • Nama ‘Manchester Central’ dan ‘Manchester Celtic’ tersenarai sebagai pilihan utama untuk nama baru kelab itu sebelum Louis Rocca, seorang remaja Itali, tiba-tiba mencadangkan supaya nama Manchester United digunaka.
  • Nama yang diusulkan Rocca dipersetujui dan mula dipakai secara rasmi pada 26 April 1902. Davies, pengerusi baru kelab itu, juga memutuskan untuk mengganti warna pasukan daripada  hijau keemasan menjadi merah-putih sebagai warna Manchester United.


sumber: http://terselubung.blogspot.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.