Skip to main content

Obor-Obor Raksasa Sebesar Ikan PausDikenali dengan nama Nomura, ia adalah spesies obor-obor yang hanya terdapat di laut Jepun, dan diiktiraf sebagai obor-obor terbesar di dunia. 


Info Ringkas:
  • Diameter obor-obor ini lebih besar sedikit daripada ketinggian purata seorang lelaki dewasa iaitu sekitar 2 meter (6 kaki 7 inci) dengan berat sekitar 220 kg.
  • Nomura hidup di sekitar perairan antara China dan Jepun, terutamanya di tengah Laut Kuning dan Laut Cina Timur.
  • Kehadiran obor-obor ini sering menjadi ancaman kepada industri perikanan yang lumayan di Jepun dan mengganggu keseimbangan rantai makanan di laut.

 Lagi gambar-gambar menarik:
 


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.