Skip to main content

Inilah Habitat Penguin Terbesar di Dunia
  
Gambar-gambar di bawah ini diambil di garis pantai Georgia Selatan, berdekatan dengan wilayah jajahan British,kepulauan Falklands. Ini adalah salah satu daripada koloni habitat utama untuk populasi burung yang tidak boleh terbang ini yang secara umumnya membiak dua kali setiap tiga tahun.

Penguin Raja adalah spesis penguin kedua terbesar, mempunyai berat sehingga 35 paun. Manakala penguin Kaisar pula adalah spesis yang terbesar. Mereka makan ikan kecil - terutamanya lanternfish, dan menyelam untuk menangkap ikan berulang kali di kedalaman lebih dari 100 meter. 


Dianggarkan terdapat sekitar 2.23 juta ekor penguin Raja di kawasan ini dan jumlahnya dijangka akan terus meningkat.


Lagi gambar-gambar menarik:


sumber: http://arenaphoto.blogspot.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.