Skip to main content

Bayi Baru Lahir Pakai Headphone Gergasi!

Sebuah klinik di Slovakia mempunyai cara tersendiri untuk menenangkan bayi baru lahir yang terpisah daripada ibu mereka yang sedang menjalani rawatan, iaitu dengan mendendangkan lagu klasik kepada bayi-bayi tersebut.

 

Menggunakan saiz headphone biasa yang kelihatan terlalu besar untuk kepala bayi sekecil itu, wad bersalin di Hospital Kosice-Saca itu mendendangkan lagu klasik Mozart dan Vivaldi.

Doktor di Klinik itu, Dr. Slavka Viragova berkata, muzik itu berperanan sebagai pengganti kepada suara ibu, dan menolong bayi-bayi tersebut untuk bernafas dengan sempurna disamping untuk mengekalkan kadar denyutan jantung yang sesuai.

 

" Trauma kelahiran selalunya mendatangkan stress kepada bayi. Terapi muzik dapat menolong bayi untuk menambahkan berat badan, menolong menghadapi stress dan dapat mengawal kesakitan dengan lebih baik." katanya lagi.

sumber: dailymail.co.uk

Comments

 1. azan lebih mendamaikan baby2 tu kn? huhu

  ReplyDelete
 2. mm..kesian nye dak2 nie..
  boley ader masalah pendengaran besar 6t nie...

  ReplyDelete
 3. Hi! This iѕ my 1st comment here ѕo I just wanted tο
  givе a quick shout out and say I genuinely enjoy reading thгough youг ρosts.
  Can уou recommend any other blogs/ωebsites/forums that go over the same subϳects?
  Thank yοu!

  my weblog fotografos bodas madrid precios

  ReplyDelete
 4. Hi, I lοg οn tο your blogѕ like evегy wееk.
  Your wгiting ѕtyle iѕ аweѕomе,
  keeр doing what уou're doing!

  Here is my page ... fotografos bodas valencia

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.