Skip to main content

Aksi Ekstrim- Bagaimana Pendaki Rock Climbing Berehat dan Tidur





Korang tahu bagaimana pendaki rock climbing terutamanya di cerun-cerun tinggi dan ekstrim seperti di Grand Canyon berehat dan tidur seketika bila mereka penat? Macam inilah caranya..


Pada awal kemunculan sukan ekstrim ini, para pendaki akan hanya mencari tempat mendaki yang benar-benar selesa dan mempunyai kawasan perlindungan atau kawasan rehat sebagai ganti kepada penggunaan katil.

Sekarang ini, mereka menggunakan pula sejenis khemah tergantung, iaitu satu sistem yang disebut sebagai 'Portaledges'. Sistem ini direka khusus buat pendaki, rock climbers yang memerlukan masa sehingga beberapa hari untuk menghabiskan pendakian.  


Lagi gambar-gambar menarik:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


source: http://surfwithberserk.com


Comments

  1. errrrrrrr... -..- . tak sanggup tido kalo macam tuhhh . kalo terputus macam mana ?? .. heee :)

    ReplyDelete
  2. aishhhh..kalo dasar tido buas tak ke terbang ke bawoh..hehehe

    ReplyDelete
  3. jap, nak tengok deaq sangkut camna.....:(

    ReplyDelete
  4. wuu.. selamat ke mcm ni? skali bgun da kt tempat lain dah.. wuwu~

    ReplyDelete
  5. giler..satu kemah jatuh..yg lain ikut jatuh..ngeri!

    ReplyDelete
  6. eee..kalau jatuh nie..
    confirm la tido tuk selama2nyer...

    ReplyDelete
  7. best nye..
    tapi yang first tu macam tipu je..dia angkut katil ke?

    ReplyDelete
  8. entah.. xtau nak cakap apa.. speechless tgk gambar2 ni.. wow !! menakjubkan..

    ReplyDelete
  9. oh tidak!! rasa cm nk terkeluar megi yg baru ditelan! fuh~

    ReplyDelete
  10. ni kalo jatuh mmg die tido utk selama2nye la..

    ReplyDelete
  11. mcm bangang jer gmbr yg pertama tuh! dh lah katil tu lurus semacam jek, kalu duk tengah sedap tergolek-golek, tak ke terus jatuh bedebuk kat bawah nu, huhu... ngeri nyer...

    ReplyDelete
  12. memang extreme.... hmmm gayat, rasa nak muntah... hmmm agak2 macam ner diorang ni kencing/ berak? ehe3...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.