Skip to main content

Perkhidmatan 'Google Voice Search' Kini Dalam Bahasa Malaysia




Google secara rasminya mengumumkan perkhidmatan  Google Voice Search kini tersedia di dalam Bahasa Malaysia, disamping 19 bahasa lain yang telah sedia ada di dalam perkhidmatannya. Ia menawarkan kepada pengguna perkhidmatan enjin carian yang pantas dan mudah melalui telefon bimbit tanpa perlu menaip untuk mencari sesuatu kata kunci. 


Menggunakan aplikasi mobile Google, pengguna boleh mencari secara langsung dengan hanya menekan butang mikrofon pada telefon bimbit mereka bersebelahan dengan search bar dan bercakap secara terus ke dalam telefon menggunakan bahasa Malaysia (atau mana-mana bahasa lain yang berada dalam perkhidmatan Voice Search ).


Ianya tersedia untuk fungsi Android 2.1, 2.2, dan 2.3 iPhone dan Blackberry. Sekiranya sistem operasi anda ialah Symbian( bagi kebanyakan handset Nokia), anda tidak bernasib baik kerana perkhidmatan ini tidak disediakan. Pada telefon Android dan iPhone, apa yang harus anda lakukan adalah dengan  menekan ikon VS dan terus bercakap, sementara untuk Blackberry, anda perlu menekan dan menahan butang hijau (butang untuk membuat panggilan) bagi mengaktifkan fungsi ini.




Ia serbaguna - Anda boleh mencari foto, mencari tempat-tempat menarik, alamat melalui peta. Pencarian seperti "Gambar Sazzy Falak" dan "nasi kandar Jalan Tuanku Abdul Rahman" membolehkan hasil carian dipaparkan pada pelayar telefon anda, sementara di atas peta nama jalan membawa anda ke lokasi yang dikehendaki dalam tempoh yang singkat.
 
Anda tidak perlu men-download sebarang perisian pengecaman suara khas untuk menggunakan Voice Search - setiap pertanyaan atau carian diproses dalam talian dengan menggunakan sambungan internet wayarles, dan bukan pada peranti individu. Sekiranya semakin banyak orang menggunakan VS, maka semakin baik fungsi model pengecaman suara ini, semakin meningkat ketepatan tanpa memerlukan sebarang kemaskini atau memasang software baru.




Faktor recognition adalah tinggi, walaupun terdapat kepelbagaian bentuk lisan dan bertulis daripada Bahasa Malaysia dan dialet daerah yang berbeza, serta campuran muzik-Bahasa Inggeris dan Melayu yang digunakan dalam ungkapan sehari-hari (pergi meeting, misalnya). Di dalam kereta, ia ternyata cukup membantu.

Untuk membina Voice Search, Google menggunakan komputer untuk memahami suara dan perkataan yang membentuk sebuah bahasa lisan dengan bekerja sama dengan penutur asal bahasa untuk mengumpul sampel percakapan lisan. Dalam hal ini untuk versi Bahasa Malaysia, ia dikembangkan dengan bantuan 500 sukarelawan mahasiswa tempatan, yang menyumbang contoh percakapan mereka kemudian diintegrasikan ke dalam model perkhidmatan itu.



 Anda boleh melayari perkhidmatan Google Voice Search melalui link berikut m.google.com.my/voicesearch.

sumber: pualtan.org

Comments

  1. Buy Google Voice Accounts
    1~Google Voice Accounts Lasting Guaranteed
    2~100% Recovery Guaranty
    3~Verified Accounts and Active Profiles
    4~Customer Support Every Time and Every Day
    5~High Quality Service
    6~Very Fast Delivery
    7~Very Cheap Prices
    8~100% Money Back Guaranteed
    9~Work Instant Start
    10~Always Used Old and Real Looking Profile
    11~Always Used 60% Male and 40% Female Accounts
    12~Mostly Bio and Photos of the USA Profile
    13~100% Online Credibility

    Do you think our Google Voice accounts fake? no, 100% real accounts? Because we are not like other providers. We give 100% non-drop and permanent accounts. I have been working in this section for a long time so that you can trust my skills.

    For talk more about getting & Buy Google Voice Accounts or any service contract with us
    Email: buysmmusa@gmail.com

    Skype: buysmmusa

    Telegram: @buysmmusa

    WhatsApp: +1 (307) 763-5001

    ReplyDelete
  2. I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing. BUY NEGATIVE GOOGLE REVIEWS

    ReplyDelete
  3. I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing. BUY FACEBOOOK REVIEWS

    ReplyDelete
  4. Great Article. Your website especially Different From Other. Buy Facebook Ads Accounts

    ReplyDelete
  5. I recently found many useful information in your website especially this blog page.nice informastion. Thanks for sharing .
    Buy Negative Google Reviews

    ReplyDelete
  6. Great article! Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing.
    Buy Facebook Review

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.