Tak sangka pulak yang cendawan busut ni beracun. Dulu-dulu kalau balik kampung, boleh dikatakan kerap jugak le Encik Billy dijamu dengan gulai cendawan busut...tapi lepas baca berita kat bawah ni, rasa gerun la pulak..
Kegembiraan seorang bapa menghidangkan juadah istimewa, cendawan busut untuk keluarganya membawa padah apabila kesemuanya dikejarkan ke hospital petang kelmarin akibat keracunan.
Mangsa yang masih menerima rawatan di wad Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini ialah Mahdzir Baharom, 53, serta tiga anaknya iaitu Siti Nor Hidayah, 22, Siti Nor Baizuri, 17, dan Syafiqah, 13.
Mangsa |
Sementara isteri Mahdzir, Faridah Yusof, 50, dibenarkan pulang ke rumah lewat malam kelmarin apabila keadaannya yang tidak serius.
Mahdzir ketika ditemui di wad HSB berkata, dia tidak menyangka tindakannya mengutip dan memasak cendawan busut atau turut dikenali sebagai cendawan tahun untuk hidangan tengah hari mengakibatkan dia sekeluarga terlantar di hospital.
"Saya nampak cendawan ini tumbuh segar di tepi sungai, kira-kira 200 meter dari rumah dan terus mengutipnya kerana cendawan ini hanya tumbuh setahun sekali pada musim hujan sahaja.
"Kemudian, saya bawa pulang kira-kira 500 gram cendawan tahun itu, bersihkan dan goreng dengan cili," katanya di sini semalam.
Cendawan busut ni banyak tumbuh di kawasan hutan
Dan kalau buat sup, beginilah rupanya...
sumber berita: kosmo
iyek???
ReplyDeleteAku pernah makan cendawan ni.... huhuh
ReplyDeletepasti ke cendawan tu yg dia kutip?...
ReplyDeleteKemungkinan besar yang dimak adalah false parasol mushroom (Chloropuyllum molybdites) dan bukan cendawan busut atau parasol mushroom (Lepiota procera).
ReplyDeleteBkn cendawan tu beracun cara masak tu yg salah. Cendawan kena msk lama,bkn leh wat goreng.
ReplyDelete