Skip to main content

Asal Usul Perkataan 'OK'


'OK' bermaksud 'ol korrect?' ataupun allright?


Ternyata tak ramai yang tahu asal usul perkataan ini, padahal boleh dikatakan setiap hari kita menggunakannya. So apa kata anda ambil sedikit masa, baca artikel di bawah...banyak membaca, luas pengetahuan.Hehe..

 Nota ringkas Cikgu Sejarah:
  • Dikatakan bermula sekitar tahun 1839 di kota New York dan Boston di mana penggunaan bahasa slank dan singkatan mulai diterima pakai
  • Contohnya, singkatan "KY" asalnya 'know yuse', "OW" untuk 'oll wright', "KG" untuk 'know go', "NS" untuk 'nuff said' dan sebagainya lagi termasuklah singkatan "OK" (oll korrect) itu sendiri.
  • Dalam kebanyakannya, hanya singkatan "OK" yang masih bertahan. 
  • Perkataan "OK" mula popular pada tahun 1840 ketika satu pilihanraya diadakan di New York di mana seorang calon yang bertanding Martin Van Buren menggunakan kata "OK" sebagai slogannya. Nama panggilan Van Buren adalah 'Old Kinderhook' dan ini digunakan oleh penyokongnya untuk membentuk satu kumpulan yang dinamakan 'O.K Club', yang bermaksud 'oll korrect dan Old Kinderhook'. Namun ini memberikan kesempatan kepada lawan Van Buren untuk mengejek penyokongnya sebagai kelompok yang buta huruf.
 Lain-lain fakta menarik tentang OK:
  • perkataan ‘okey-doke’ pertama kali muncul tahun 1932, asalnya dari kebiasaan orang British yang mengucapkan OK berbunyi ‘okie’. yg kemudian dibawa ke amerika, dimana orang amerika membunyikannya dengan versi ‘e’ yg lebih panjang, sehingga muncul karya-karya sastera berunsur sajak
  • orang-orang yunani yg bermigarasi ke amerika namun kemudian kembali lagi ke tanah airnya disebut oleh orang yunani sebagai ‘okay-boys’, disebabkan mereka telah mengadaptasi kebiasaan orang amerika yang mengucapkan kata OK
  •  Bentuk kata kerja OK awalnya muncul pada tahun 1919 yang ditulis sebagai “okeh”, yang merujuk dengan kata orang Choctaw (orang asli amerika yang ada dibahagian tenggara amerika) “okeh”, yang bererti “it is so”. Namun pada tahun 1929, ejaan ini diganti dengan oke, yang telah cukup banyak bertahan sampai hari ini.

 sumber: http://www.kaskus.us
sumber gambar: http://peoplesdesignaward.cooperhewitt.org

Comments

  1. owh.. baru tau.. okie dokie! hihi :D

    ReplyDelete
  2. Hp refill: makaseh mas sudi mampir ke blog gue.gue udah mampir ke blog lho

    wakiyuddin: ok! hehe

    nadirah: yup, okie dokie

    ReplyDelete
  3. wow, tak pernah tahu semua ini. terima kasih kerana memberitahu

    ReplyDelete
  4. paradoks hati: menarik ke..moga bermanfaat!

    Fasihah: yep, ok2

    Sepi: hehe..welkam

    ReplyDelete
  5. HAHAHHA AAH KN AKU XPENAH PIKIR SINGKATAN OK TU DR MANE......

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.