Skip to main content

Pantai Berwarna Merah


Red Beach Panjin China


Fakta Ringkas:
  • Diberi nama sebagai Pantai Panjin, ia terletak di Dearah Liaoning, sebuah kawasan penghasil minyak utama di China
  • Merupakan sebuah taman negara berkeluasan 600000 hektar. 
  • Sebab utama kawasan ini berwarna merah adalah kerana sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan pantai dan muara sungai Panjin. 
  • Tumbuhan ini diberi nama Tanaman Laut Blite yang mulai tumbuh pada setiap April atau Mei. Awalnya, tumbuhan ini berwarna hijau, dan berubah menjadi merah secara berperingkat. 
  • Pemandangan indah pantai berwarna merah ini hanya terjadi di kawasan lumpur yang rata di Panjin. Meskipun tumbuhan ini turut tumbuh di kawasan pesisir lainnya, tetapi tidak bertukar warna kepada merah.
Lagi gambar-gambar menarik: 

Cantik, menarik, tertarik bukan?

 
Keadaan asal sebelum kawasan ini bertukar menjadi merah.
Sumber:http://www.taukahkamu.com
 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.