Skip to main content

Ferris Wheel Tertinggi Di Dunia Kini Dibuka Secara Rasmi

Ferris Wheel tertinggi di dunia kini dibuka di Las Vegas Strip pada 31 Mac, 2014 yang lalu. Berdiri pada ketinggian 550 kaki , roda Ferris yang dinamakan " High Roller" itu memiliki 520 kaki diameter roda gergasi dan adalah lebih tinggi daripada pemegang rekod sebelum ini, Singapore Flyer sebanyak 9 kaki dan hampir 100 kaki tinggi lebih daripada London Eye yang terkenal di UK. 


Fakta Ringkas tentang High Roller:
  • Roda ini terletak di seberang Caesars Palace, bersebelahan dengan Flamingo Las Vegas dan The Quad Resort & Casino.
  • High Roller ini mempunyai 28 kabin kaca  tertutup yang boleh memuatkan sehingga 40 orang setiap satu (sebesar sebiji bas sekolah). 
  • Bergerak pada kelajuan yang munasabah  iaitu 1 kaki sesaat , roda ini mengambil masa 30 minit untuk membuat satu pusingan lengkap di mana penunpang boleh melihat pemandangan yang tiada tandingannya di Las Vegas Strip dan lembah sekitarnya. 
  • Perjalanan ini juga termasuk persembahan video dan muzik yang menarik ketika roda berputar untuk mempamerkan pemandangan yang paling mengesankan dari lembah Las Vegas. 
  • Pada waktu malam, 2,000 lampu LED akan menerangi roda gergasi dan boleh diprogramkan untuk memaparkan warna tunggal, atau corak berwarna berbeza semasa cuti dan acara-acara khas 

Lagi gambar-gambar menarik:


source: http://www.amusingplanet.com


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ayahku Kekasihku - Kisah Benar Anak Bercinta Dengan Ayah Sendiri

Cerita di bawah ni dah lama disiarkan oleh Harian Metro, tapi tak kisahlah, nak share jugak. Cerita yang membuktikan tiada apa yg mustahil jika nafsu Syaitan menguasai diri. Semoga Allah melindungi anak cucu keturunan kita. Marilah kita sentiasa berdoa supaya kita sentiasa diberikan hidayah olehnya dan dijauhi oleh pekara-perkara yang tak baik. Ikuti pengakuan Lina kepada wartawan Metro Ahad, ZAINUDDIN ZAIN dan FUAD HADINA YAACOB mengenai hubungan yang dilalui bersama bapanya, ahli perniagaan berusia 43 tahun. KUALA LUMPUR: Kes ‘haruan makan anak’ bukan lagi sesuatu yang mengejutkan dalam masyarakat hari ini, tetapi kejadian ayah bercinta dengan anak sendiri mungkin sukar diterima. Bagaimanapun itulah yang berlaku ke atas Lina, 21, yang dijadikan kekasih oleh ayahnya sejak empat tahun lalu sehingga dia kini hamil enam bulan.

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.