Skip to main content

Berapakah Umur Jin?


Sebahagian dari kita mungkin beranggapan jin tidak akan mati, begitu juga dengan syaitan. Padahal ia bukanlah begitu. Jin dan syaitan juga sebenarnya boleh mati. Mereka disebut dalam firman Allah Ta’ala,

“Semua yang ada di bumi itu akan binasa. Dan tetap kekal Dzat Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?” (QS. Ar Rahman: 26-28).

Dalam ayat ini dikatakan bahwa setiap makhluk itu akan binasa (mati), termasuk pula jin dan syaitan.

Dalam Shahih Bukhari, dari Ibnu ‘Abbas berkata bahawa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda;
“Aku berlindung dengan keagungan-Mu yang tiada sesembahan yang berhak disembah selain-Mu dan Engkau tidak mati, sementara jin dan manusia itu mati.” (HR. Bukhari no. 7383 dan Muslim no. 2717). Ini menunjukkan bahawa jin pun boleh mati, termasuk di dalamnya syaitan.

Adapun umur jin dan syaitan itu tiada yang mengetahuinya. Kecuali Iblis Al La’in (yang terlaknat), ia akan tetap hidup hingga hari kiamat sebagaimana disebutkan dalam ayat,

“Iblis berkata: “Ya Tuhanku, tangguhlah aku sehingga hari mereka dibangkitkan”.Allah berfirman:

“Sesungguhnya kamu termasuk orang-orang yang diberi tangguh sehingga kepada hari yang telah ditentukan waktunya (hari Kiamat)”.

Iblis menjawab: “Demi kekuasaan Engkau aku akan menyesatkan mereka semuanya kecuali hamba-hamba-Mu yang mukhlis di antara mereka.” (QS. Shaad: 79-83)

Namun untuk selain Iblis, tidak diketahui umurnya. Namun mereka lebih panjang umurnya dari manusia.

Di antara dalil pula yang menunjukkan bahawa jin boleh mati dapat kita lihat dari kisah Kholid bin Walid yang membunuh syaitan betina Al ‘Uzza (yaitu pohon yang dahulu disembah kalangan Arab).


Wallahualam.


sumber: www.zilzaal.blogspot.com


Comments

  1. masih bingung,mana yang benar jin bisa mati atautidak,nanya siapa ya?

    ReplyDelete
  2. dalam interaksi dengan jin,mereka mengaku berumur ratusan tahun

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.