Skip to main content

Filem Pendek - Bagaimana Heat Strok Boleh Membunuh Anak Anda di Dalam Kereta

Minggu lepas, rakyat Malaysia dikejutkan dengan kejadian kanak-kanak yang meninggal dunia akibat strok haba selepas ditinggalkan di dalam kereta oleh ibunya. Kanak-kanak berusia tiga tahun itu ditemui mati di sebuah sekolah di Subang Jaya, basah dengan peluh selepas terkurung lima jam di dalam kereta.Anda mungkin berfikir lima jam adalah masa yang lama, dan itulah mengapa ia berlaku, tetapi adakah anda tahu bahawa ia boleh mengambil masa sesingkat 15 minit terperangkap dalam kereta terlalu panas untuk kanak-kanak mengalami kecederaan otak yang mengancam nyawa atau kecederaan buah pinggang?

Menurut NBC News, yang memetik pakar kecemasan pediatrik, badan kanak-kanak boleh menjadi panas lebih cepat daripada orang dewasa. Apabila suhu badan kanak-kanak mencecah 40 darjah Celsius, organ-organ dalaman ditutup, dan pada 41.6 darjah Celsius, kanak-kanak itu boleh mati.

Menurut Ahmad Mahyuddin Mohamed, Ortopedik dan Traumatologi perunding di Hospital Shah Sultan Haji Ahmad di Temerloh, tidak ada jaminan bahawa strok haba boleh dicegah dengan tingkap sedikit dibuka dan meninggalkan penghawa dingin di dalam kereta statik. Kanak-kanak tidak boleh dibiarkan bersendirian di dalam kereta walaupun untuk satu minit. Haba boleh menyebabkan berpeluh, dehidrasi, sawan, otak dan kerosakan organ, dan akhirnya kematian.

Hanya menonton video di bawah sebagai contoh untuk melihat apa yang berlaku apabila seorang ibu sibuk meninggalkan anak lelakinya di dalam kereta. Video ini dikatakan sebagai lakonan semula,  tetapi apa yang berlaku boleh menjadi amat nyata.Ibu dalam video ini kelihatan benar-benar biasa, dan rutin beliau boleh mencerminkan bahawa mana-mana satu daripada kita juga mungkin melakukan perkara sama. Ya, ia boleh berlaku kepada mana-mana satu daripada kita. Menurut statistik di Amerika Syarikat, hanya kira-kira 10% daripada haba kematian strok berkaitan kanak-kanak melibatkan pengabaian atau penyalahgunaan dadah oleh penjaga.

Majoriti kes-kes yang berlaku apabila ibu bapa yang penyayang terganggu dari rutin mereka dan mereka tidak sedar bahawa kanak-kanak itu bersama mereka, yang betul-betul seperti apa yang berlaku di Subang Jaya. Ibu kanak-kanak itu dikatakan terlupa untuk menghantar kanak-kanak malang itu ke rumah asuhan kerana beliau bergegas untuk ke mesyuarat.

Jadual sibuk kita, digabungkan dengan kecenderungan kita untuk meletakkan kerusi anak-anak kita tidur di belakang kereta (kerana itulah di mana tempat duduk kanak-kanak biasanya dipasang), boleh menyebabkan kita lupa bahawa kita membawa kargo berharga dalam kabin kereta kita.


Selain daripada mencuba yang terbaik untuk ingat, kaedah lain yang boleh kita gunakan untuk memastikan bahawa kita tidak lupa tentang bayi kita yang sedang tidur adalah dengan meletakkan barang-barang (yang anda perlu ambil sekiranya anda meninggalkan kereta anda) di belakang dengan kanak-kanak. Ini boleh menjadi beg tangan anda, sebagai contoh, dan anda boleh meletakkannya di atas lantai di kawasan yang selamat, jadi anda terpaksa pergi ke belakang kereta apabila anda mahu meninggalkannya.
Comments

  1. petua x tnggal ank dlm keta--letak je nset,iPod,iPad,facebook,android dkt tmpat Anak anda konferm selamat...hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.