Skip to main content

Tasik Berwarna Merah Jambu Yang Menakjubkan di Kepulauan Recherche

Tasik Hillier adalah sebuah tasik yang berwarna merah jambu terletak di Middle Island, iaitu pulau yang terbesar di antara pulau-pulau yang membentuk Kepulauan Recherche, Australia Barat. Dari pandangan atas, tasik ini kelihatan seperti pepejal merah jambu.Info Ringkas:
  • Tasik ini berukuran kira-kira 600 meter panjang, dan dikelilingi oleh rim pasir dan hutan tebal paperbark dan pokok eucalyptus. Satu jalur sempit gumuk pasir yang diliputi oleh tumbuh-tumbuhan memisahkan ia ke utara dari Lautan Selatan.
  • Tidak seperti lain-lain tasik merah jambu di dunia seperti di Retba dan kolam garam di San Francisco Bay, asal usul warna merah jambu Tasik Hillier belum dapat dibuktikan secara saintifik.
  • Namun berdasarkan spekulasi, warna merah jambu ini berkemungkinan timbul daripada pewarna dicipta oleh organisma Dunaliella salina dan Halobacteria.  
  • Hipotesis lain adalah bahawa warna merah jambu ini disebabkan oleh bakteria halophilic merah di keruping garam.  
  • Warna merah jambu ini bukanlah satu muslihat cahaya dan ia boleh dibuktikan dengan mengambil air dari tasik di dalam bekas - warna merah jambu boleh dilihat secara kekal.

Lagi gambar-gambar menarik: 


sumber: http://www.amusingplanet.com, google imageComments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.