Skip to main content

8 Pemandangan Sawah Padi Terdahsyat di Dunia


Sawah yang subur tentunya perlu mempunyai sistem pengairan yang baik, disebabkan itu, banyak sawah dibuat bertingkat dan dilengkapi terusan. Selain membuat pembahagian air merata juga mengurangi bahaya hakisan tanah. Dari jutaan hektar sawah padi di muka bumi ini, beberapa diantaranya menciptakan pemandangan maha dahsyat.


1. Wilayah Yunnan, China2. Banaue, Filipina3. Pulau Boracay, Filipina4. Machu Picchu, Peru5. Hamanoura, Jepun6. Rishikesh, Himalaya
7. Subak, Bali8. Cancar, Floressumber: http://www.apakabardunia.com


Comments

  1. Wow! Sungguh mengagumkan. Kreatif sekali mereka menggunakan tanah yg terhad mgikut rekabentuk alam utk bersawah.

    ReplyDelete
  2. durg neh very smart people sawah pun buat cantik,bersih tapi satu je bangsa durg neh cina ..omputih.. klu abih kencing n berak tak basuh..huhu..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.