Skip to main content

Bangunan Daun Terup Terbesar di Dunia

Inilah bangunan daun terup terbesar di dunia,  yang merupakan miniatur dari kasino terbesar di Macau, Venetian. Percayakah anda miniatur ini dibina tanpa menggunakan sebarang gam, selotip atau sebarang pita pelekat pun?


Keseluruhan bangunan ini berukuran 10.5 meter, tinggi 3 meter, dengan berat 227 kg.

Bryan Berg, seorang arkitek berasal dari Amerika Syarikat, membuat bangunan ini dalam tempoh masa 44 hari. Sebanyak 218,792 kad, atau 4051 kotak kad, digunakan Bryan tanpa sedikit pun gam, selotip atau sebarang pita pelekat . Brayn memperoleh Guiness Word Record untuk usahanya ini.
Selain bangunan miniatur di atas, Bryan turut menghasilkan karya-karya lain yang tidak kurang hebatnya, antaranya :


Miniatur bangunan daun terup tertinggi di dunia


Stadium dan kompleks bangunan daun terup


Miniatur istana 
 

Miniatur bandaraya


Ruang dalaman hotel menggunakan hotel key card
 
 
 


Hebat!
Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Saiz Zakar Lelaki Mengikut Negara (Malaysia di tempat ke-106)

Salah satu faktor yang agak dominan dalam menentukan saiz zakar normal adalah faktor genetik. Ini adalah satu faktor penting yang mesti berbeza dari setiap bangsa, keturunan, dan negara secara keseluruhannya.  

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.