Skip to main content

Keunikan dan Keindahan Bandar Terancang Eixample di Barcelona

Selain terkenal dengan kelab bola sepaknya, bandaraya Bercelona juga memiliki desain susun atur kota yang sangat indah dan terancang. Salah satu kawasan penempatan di Barcelona yang terkenal dengan susun atur kotanya yang indah adalah Eixample. 
Info Ringkas:
  • Eixample mula dibangunkan pada abad ke-20. Susun atur terancang Kota Eixample ditandai dengan jalan-jalan lurus yang panjang, pola-pola garis yang tepat, jalan-jalan lebar dan blok persegi oktagonal dengan sudut yang dinamakan Chamfered. 
  • Desain ini merupakan rancangan Idedons Cerda, dengan ciri khas ruang terbuka hijau yang luas dan jalan raya yang lebar. Bangunan pencakar langit yang hampir tiada di kota ini memungkinkan cahaya matahari dapat masuk ke setiap sudut kota dan menghadirkan pemandangan kota yang indah.
  • Beberapa bahagian dari Eixample banyak dipengaruhi oleh seni bina Modernista, seperti karya arkitekcer terkenal Antonio Gaudi. Salah satu karyanya di Eixample adalah Casa Mila dan Casa Batlo. 

 Lagi gambar-gambar menarik:


sumber:http://www.mobgenic.com


Comments

  1. subhanallah. cantik.. maximum usage of space,tpi still ada recreational area kt tgh2 bangunan. which is awesome. :) huu~
    mesia xnk tiru ke? tiru yg baik...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.