Skip to main content

Menarik! Restoren Yang Berada di Bawah Air Terjun di Filipina

Waterfall Labassin, restoran dengan konsep terbuka dan berada tepat di bawah sebuah air terjun kecil ini memiliki konsep yang unik dimana para pengunjung dapat menikmati makanan yang disajikan sambil merasakan dinginnya air yang mengalir diantara kaki-kaki mereka.


Info Ringkas:
  • Restoran yang unik ini merupakan salah satu daya tarikan di Villa Escudero Plantations and Resort di Filipina. 
  • Air terjun ini bukanlah air terjun semulajadi, sebaliknya merupakan air terjun buatan di mana air yang mengalir berasal dari empangan Labasin. 
  • Sekilas sejarah empangan ini, pada tahun 1900-an, Don Arsenio Escudero membangunkan loji janakuasa hydroelektrik pertama di Filipina untuk menyalurkan elektrik ke kilang pemprosesan kelapa dan Villa miliknya.
  • Kini, empangan tersebut telah diubah menjadi sebuah tasik di mana para pengunjung dapat menikmati aktiviti rafting dengan menggunakan rakit yang diperbuat daripada buluh dan mengeksplorasi budaya tempatan Filipina. 
  • Setelah itu para pengunjung dapat merasakan sebuah restoran yang unik, berada di bawah sebuah air terjun.


sumber: http://www.mobgenic.com

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

15 Kepercayaan Masyarakat Melayu Mengenai Tanda-Tanda Alam

Ada banyak kepercayaan masyarakat Melayu lama yang berhubungan dengan tanda-tanda alam. Ramai yang masih mempercayainya dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai kepercayaan tahayul. Tanda-tanda alam itu boleh memberi gambaran maksud negatif atau positif. 1. Kalau kupu-kupu masuk ke dalam sesebuah rumah, itu menandakan ada orang jauh yang akan datang ke rumah.

Petua Hilangkan Dakwat Pen Pada Pakaian

BILA pakaian anda terutamanya yang berwarna putih terkena dakwat pen memang haru biru jadinya. Silap-silap baju yang baru dibeli pun anda akan buang. Pun begitu, jangan pening kepala ya. Femina ada petuanya untuk menghilangkan dakwat berkenaan, yang penting anda berusaha. 1) Air limau Titiskan air limau yang dicampurkan dengan garam pada bahagian baju yang kotor terkena dakwat. Tunggu seketika dan gosok perlahan-lahan. Kemudian cuci baju itu seperti biasa.

Hukum Memakan Strepsils Yang Mengandungi Alkohol

Encik Billy terkejut la jugak bila adik en Billy kata haram memakan Strepsils sebab ada alkohol. Dia kata lebih baik makan Fisherman's Friend sebab takde alkohol. En Billy terkejut dan tak percaya. Biar betul? Ya, memang betul! Kalau tengok label kat belakang pek tu memang ada tertulis perkataan alcohol.  So, Encik Billy pun puaslah menjelajah mencari bukti bendahalah Strepsils ni haram dimakan. Dan rumusannya, Strepsils ni hukumnya HARUS dimakan dan tidak berdosa. Sila baca lanjutan artikel ini di bawah jika ingin tahu dengan lebih lanjut.